Amine, de nieuwe speler van Ajax!

Terug

4 november 2022

En dan sta je ineens op de Toekomst, oog in oog, met je favoriete voetbalspeler Steven Bergwijn! Op vrijdag 4 november, komt de grootste droom van Amine uit. En wel bij zijn favoriete club Ajax. Een dag, vol onverwachtse verrassingen. Een dag, waarin de kleine Amine, zich een echte Ajax- speler voelt. Van begin tot het einde, is alles tot in de puntjes verzorgd en Amine…zal deze dag, nooit meer vergeten.  

In de vroege ochtend vertrekt Amine, nietsvermoedend naar school. Het lijkt een doodnormale vrijdag. Totdat zijn juf hem meeneemt naar een kamertje, waar een speciale videoboodschap voor hem klaar staat. En niet zomaar een videoboodschap, het is de directeur van Ajax, Edwin van der Sar, die Amine persoonlijk toespreekt: 

“Amine, ik wil je uitnodigen om vandaag naar Ajax toe te komen. Wij hebben allemaal mooie verrassingen voor jou. Geniet er van kanjer!“  

Met grote ogen stamelt Amine; “Vandaag, naar Ajax? Echt?”  

 Amine is 12 jaar oud en hij heeft de nodige beperkingen. Vlak na zijn geboorte krijgt Amine twee hartstilstanden, hij raakt in een coma. Wonder boven wonder ontwaakt hij uit zijn coma maar hij blijkt, naar mate hij opgroeit, een flinke ontwikkelingsachterstand met autisme, ADHD en daarbovenop een angst en- tikstoornis te hebben. Amine heeft het de laatste jaren heel erg moeilijk. De buitenwereld ziet een gewoon jongetje, dat heel goed kan voetballen. Maar dagelijks heeft hij te maken met paniekaanvallen en stemmen in zijn hoofd. Leuke dingen doen, is lastig. De buitenwereld is hard en Amine is vaak bang. Het hele gezin, heeft hier mee te dealen en dat heeft een grote impact op iedereen. Noureddine, het kleine broertje van Amine, steunt hem door dik en dun. Ze zijn beste vrienden.  

Na het zien van de videoboodschap van Edwin van der Sar, vliegt Amine, vol ongeloof, zijn moeder in de armen. Hij kan zijn tranen niet bedwingen. En niet alleen zijn moeder staat klaar, ook zijn vader Mo, broertje Noureddine en zusje Yaminah, staan hem buiten op te wachten, bij twee supergave Mercedes wagens, inclusief chauffeur. Naast het grote Ajax- logo op de auto’s, pronkt de naam van Amine. De hele familie stapt in en bij aankomst in Amsterdam, bij het zien van de Arena, roepen de twee broertjes; “Wat is het stadion groot!”   

Heini Otto, voormalig Ajax voetballer, clubambassadeur en lid van de technische staf van Ajax staat de familie al op te wachten. Amine wordt onthaald als een echte Ajax-speler en Heini wijst hem de weg naar de kleedkamer van de selectie van Ajax. Enthousiast loopt Amine, direct naar de stoel van zijn favoriete speler, Steven Bergwijn. Daar hangt een voetbaltenue klaar. Heini Otto helpt Amine in zijn outfit en als een echte Ajax-voetballer, mag Amine, samen met Heini door de spelerstunnel het veld oplopen. Amine straalt van top tot teen. “Wat is dit cool”.   

Met z’n allen bekijken ze nog de persruimte en het Ajax –museum. Maar dan moet er getraind worden. Bij aankomst op de Toekomst begint Heini Otto de warming-up. Amine is dolenthousiast en hij rent en dribbelt en springt alsof zijn leven ervan afhangt. Heini is onder de indruk van de kleine Amine, die vol overgave de bal hooghoudt en de vetste tricks laat zien. Dat er wat regendruppels vallen, deert de kleine jongen niet. Hij voelt zich als een vis in het water, op de trainingsvelden van de Toekomst.   

Heini Otto vraagt aan Amine, waarom hij Steven zo’n goeie voetballer vindt. Amine antwoord verlegen; “Hij kan zo goed dribbelen en schieten.” Op dat moment hoort Amine dat iemand zijn naam roept. Hij draait zich om en Bergwijn komt aanlopen, met een hele grote glimlach. Amine loopt op hem af en Bergwijn geeft hem een hele dikke knuffel. Wederom kan Amine zijn tranen niet bedwingen. Bergwijn troost hem. “Niet huilen, we gaan er een supermooie dag van maken” 

Bergwijn vraagt hem om een vette trick. En vol trots doet Amine de AKKA 3000. Ook Steven  Bergwijn is onder de indruk. “Hij heeft nog meer techniek dan ik”. Samen trappen ze een balletje. Dan zegt Bergwijn dat hij nog een verrassing heeft.  Hij neemt hem mee naar de kleedkamer en daar mag hij een paar voetbalschoenen uitkiezen. Amine kiest voor een paar feloranje voetbalschoenen, gedragen door Bergwijn. Bergwijn pakt vervolgens zelf, nog een paar schoenen en hij geeft ze aan Amine. Hij zet er een dikke vette handtekening op.  

Vol trots showt Amine de twee paar schoenen aan zijn ouders. Dan opent er een deur, in het smalle gangetje en Amine staat oog in oog met een handje vol spelers van Ajax; Berghuis, Wjjndal, Timber en Klaassen…… Met zijn allen gaan ze op de foto en Amine wordt door de jongens onthaalt als; “De nieuwe speler van Ajax”.  

Amine stond de hele dag in het zonnetje en voelde zich echt een ster! Een dag om nooit meer te vergeten. Voor heel even hebben wij Amine een onbezorgde dag gegeven en hebben wij zijn allergrootste voetbaldroom uit laten komen.  

 
Quote Amine & familie: 
“De hele dag draaide om hem echt als een ster te laten voelen. We hebben de video op tv aangezet en hielden het echt niet droog. Wat hebben jullie dit zo mooi in elkaar gezet.  
Deze dag was meer dan perfect!” 

Een speciaal woord van dank aan: 

  • Steven Bergwijn 
  • Heini Otto 
  • Edwin van der Sar 
  • Sven Jonker 
  • Alle overige spelers, staf en medewerkers van Ajax 
  • Mercedes Benz 
  • Vriendenloterij – Eredivisie – ESPN 
  • TEN Content Agency 
  • Roy Lazet  
  • Talita Koemi