Jaïr en Jurrian genieten van een topdag bij Ajax!

Terug

10 maart 2017

Het is vrijdag 10 maart en vandaag is het eindelijk zover voor de 17-jarige Jaïr uit het Brabantse Veghel. Zijn voetbalwens gaat vandaag werkelijkheid worden. We arriveren in Veghel en worden gastvrij ontvangen door Jaïr en zijn familie. Hij zit op You Tube allemaal Ajax-video’s te bekijken, want daar krijgt hij nooit genoeg van.

We drinken een kopje koffie en blikken natuurlijk terug op de wedstrijd tegen FC Kopenhagen, die Ajax de avond ervoor helaas met 2-1 heeft verloren. Maar iedereen is optimistisch, Ajax kan het thuis zeker afmaken (dat is ook gebeurd, red). We gaan ons opmaken voor de reis naar Amsterdam, maar eerst zorgen we ervoor dat Jaïr en zijn stiefbroer Jurrian in stijl de bus in gaan, beide heren krijgen dus een Ajax-sjaal cadeau.

Onderweg naar Amsterdam blijkt dat de hele familie niet alleen Ajax-fan, maar zeker ook Ajax-kenner is. Vol enthousiasme wordt er gepraat over het verleden, heden en toekomst van deze fantastische club. Zo gaat de tijd snel en voordat we er erg in hadden, stonden we ineens voor de Amsterdam Arena.

Jesse van de Ajax Foundation vangt ons op en is onze gids bij de rondleiding door het prachtige stadion. Allereerst brengt hij ons eerst naar de kleedkamer van de tegenstander, die in onze ogen toch wel wat sober is. Maar ook: wat zal iedere tegenstander onder de indruk zijn van al die Ajax-iconen die daar bij hun kleedkamer geëerd worden: van Basten, Bergkamp, Kluivert, Ibrahimovic, Suarez, Sneijder, noem ze maar op! Bij de spelerstunnel maken we dan ook nog eens foto’s van alle prijzen die Ajax gewonnen heeft.

Vervolgens gaan we naar een wel heel bijzondere plek in het stadion: de kleedkamer van Ajax! Tsja, daar zitten alle gladiatoren op een wedstrijddag en natuurlijk wil Jaïr graag ff op het plekje zitten van zijn favorieten Kasper Dolberg en André Onana. Het is een ontzettend luxe kleedkamer met alles erop en eraan, echt heel erg fraai! Hier zou toch iedere voetballer wel een plaatsje willen hebben…

Vervolgens gaan we naar de ruimte waar de interviews worden gehouden en daarna naar de persruimte waar trainer Peter Bosz immer zijn pers praatjes houdt. Uiteraard neemt Jaïr ook even plaats op Bosz’ stoel, zodat hij zich voor even ook trainer van Ajax kan voelen. Onderweg naar de laatste halte in de rondleiding lopen we Ajax Icoon en Directeur Edwin van der Sar tegen het lijf. Zoals altijd heeft Edwin ook voor Jaïr tijd voor een kort praatje en een handtekening.

Daarna stappen we de Gallery of Fame binnen, een unieke zaal vol Ajax-historie. De Champions League beker, de Wereldcup, UEFA Cup, kampioensschalen, etc. etc. Alles is te zien en natuurlijk ontbreekt het shirt van de legendarische nummer 14, Johan Cruijff, niet. Iedereen staat met open mond te kijken.

Maar we moeten weer door, want de training op de Toekomst staat op het punt van beginnen. Ook op De Toekomst worden we gastvrij ontvangen en er zijn er al twee tafels voor ons gedekt, zodat we eerst kunnen genieten van een echte Ajax-lunch. En hoe gaaf is het dan om al je favorieten voorbij te zien komen bij het buffet. De voormalige vedetten en huidige trainers bij de jeugd Johnny Bosman, Simon Tahamata en Winston Bogarde, alsmede de Ajax-Vrouwen zitten aan tafeltjes om ons heen te eten.

Na de lunch mag Jaïr naar het trainingsveld om zijn voetbalhelden van dichtbij in actie te zien. Uiteraard wordt er de dag na de wedstrijd tegen FC Kopenhagen rustig getraind door het basisteam en gaan verschillende spelers wat eerder naar binnen om zich te laten verzorgen. Dat geeft Jaïr uiteraard de mogelijkheid om een handtekening te vragen en met ze op de foto te gaan. Kasper Dolberg, Lasse Schöne, Bertrand Traoré, Davy Klaassen, landgenoot Davinson Sánchez en collega-keeper André Onana, ze passeren allemaal de revue!

Met zijn shirt vol handtekeningen keert Jaïr helemaal gelukkig terug in de kantine om daar nog een drankje te doen, alvorens we weer richting Veghel gaan. Maar daar wacht hem nóg een verrassing, want ineens staat FC Robinstijn-ambassadeur Lasse Schöne voor zijn neus. Lasse neemt alle tijd en Jaïr zegt dat hij zijn doelpunt tegen FC Utrecht zo mooi vond. “Dat moest ook wel”, antwoordde Lasse lachend, “want ik had daarvoor een penalty gemist…” Jaïr krijgt van Lasse nog een mooi Ajax-shirt cadeau en er worden nog enkele handtekeningen gezet en foto’s gemaakt.

Onderweg naar de bus lopen we de nieuwe Braziliaanse topaankoop David Neres nog tegen het lijf en andere spelers van Jong Ajax, die de bus in moesten voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Ook gaaf!

Zo beleefde Jaïr dé perfecte dag bij zijn Ajax! Wat heeft hij genoten en wat zal hij hier nog lang aan terugdenken. Het was magisch!

Een speciaal woord van dank aan:

  • De Ajax Foundation
  • Lasse Schöne
  • Spelers & staf Ajax
  • Voetbalshop.nl
  • Driessen Autoverhuur