Juul loopt een dagje stage bij Fox Sports!

Terug

1 maart 2015

De 16-jarige Juul van Nunen uit Oirschot droomt van een carrière in de sportjournalistiek. Hij is goed op weg, want hij heeft enorm veel voetbalkennis en in het bijzonder van zijn club PSV. En wat is er als aspirant-sportjournalist dan leuker om eens langs te gaan bij de grootste voetbalzender van Nederland, Fox Sports!

Zondag 1 maart stond voor heel Nederland in het teken van de topper in de Eredivisie, PSV – Ajax, die om 16.45 uur in Eindhoven op het programma stond. Voor Juul begon de wedstrijddag ietsje vroeger. Hij werd namelijk samen met zijn ouders, broertjes Luuk en Stijn en zijn voetbalmaatje Roy al om 8.00 uur ’s ochtends opgehaald door FC Robinstijn. De bestemming: niet het Philips Stadion, maar juist Amsterdam! Om 9.45 uur werd Juul verwacht in de studio’s van Endemol voor een uniek kijkje in de keuken van voetbalzender Fox Sports.

Eerst werden hem nog leuke PSV-kadootjes overhandigd, want ze moesten in Amsterdam natuurlijk wel kunnen zien, welke club dit jaar kampioen van Nederland wordt! Een uur en een kwartier later stapte Juul het immense gebouw van Endemol binnen en werd hij met veel enthousiasme ontvangen door Ben Pieters van de stichting Endemol Care 4 Kids. Ben, die zelf al jaren als regisseur werkzaam is bij Endemol liet er geen gras over groeien en bombardeerde Juul meteen tot zijn persoonlijke assistent. Juul kreeg een eigen pasje en het grote avontuur kon beginnen…

Juul kreeg eerst een korte rondleiding en kwam zo bijvoorbeeld terecht in naar de grootste opnamestudio van Nederland. Een immense hal, waar onder andere het programma Miljoenenjacht van Carolien Tensen wordt opgenomen. Ben vertelde in geuren en kleuren over de belichting, de decors en het feit dat de vloer iedere keer opnieuw geschilderd moet worden. Juul keek zijn ogen uit. Daarna ging het gezelschap verder en onderweg zei Ben tegen Juul dat ‘het nu pas echt leuk gaat worden!’

Van Nistelrooij

Even later betraden we het heiligdom van Fox Sports! En Juul had nog geen 10 passen gezet of de eerste voetbaliconen waren al in zicht! Niemand minder dan Kees Jansma stond zijn gasten voor zijn ochtendprogramma ‘De tafel van Kees’ welkom te heten. Als eerste zag Juul PSV- en Nederlands Elftal-legende Hans van Breukelen voorbij komen. Dat is nog eens binnenkomen zeg…

Nadat we onze jassen en tassen hadden opgehangen werd ook Juul door Kees enthousiast verwelkomd. Kees had er duidelijk zin in, want hij begon spontaan het clublied van PSV te zingen voor Juul! ‘Voor Rood-Wit gezongen’ Haha die gekke Kees! De sfeer zat er goed in en Ben nam ons mee naar de studio waar het programma later zou worden opgenomen. De hele setting stond al klaar en Juul mocht natuurlijk ook even plaatsnemen in de stoel van Kees. We kregen verder tekst en uitleg en het was leuk om dat eens van dichtbij te kunnen zien. Na nog wat leuke foto’s was het tijd om verder te gaan, want het programma zou bijna gaan beginnen.

Ben nam ons vervolgens mee naar de andere studio, waar rond de middag de live-uitzending van Fox Sports Eredivisie zou gaan beginnen. Wat een enorm decor en wat gaaf om zelf ook een keer aan de Fox-desk te mogen staan! Vervolgens nam Ben ons mee naar zijn eigen domein: de regiekamers. Wauw, wat een hoop schermen en apparaten stonden daar. Werkelijk niet te filmen! Ben vertelde waar ieder apparaat voor diende en wie waarvoor verantwoordelijk was. Een geluidstechnicus, iemand voor de graphics, iemand voor de tekstbalkjes, iemand voor de herhalingen, iemand die de aanwijzingen van de regisseur volgt, iemand die in contact staat met de presentatoren en de studio’s. En Ben die dat dan allemaal in goede banen moet leiden. Het was erg indrukwekkend! “Maar straks gaan we echt live en mogen jullie meekijken”, zei Ben! Tsja en daar zagen we de volgende bekende tv-persoonlijkheid alweer, want ook Hans Kraay jr. was erg nieuwsgierig wie die speciale gasten van Ben toch waren.

Daarna was het tijd voor een korte break. Of… Toch niet, want wie kwam daar ineens aanlopen? Dat kan toch niet waar zijn! Een van de grootste Nederlandse voetballers van de afgelopen jaren PSV-icoon Ruud van Nistelrooy! Ruud had haast, want hij werd aan tafel verwacht, maar natuurlijk kwam hij de speciale gasten van vandaag wel even de hand schudden.

‘Oefenen voor de TV!’

Op een lekkere luie bank konden we de uitzending van Kees volgen op meerdere schermen. En zo kon iedereen ook even helemaal tot rust komen. Na een minuut of twintig ging de ontdekkingsreis alweer verder. Ben kwam ons weer halen en stelde ons voor aan Fox Sports-commentator Robbert Reimering. Dit was voor Juul extra speciaal, want later wil hij ook graag wedstrijdcommentator worden. Juul kreeg een spoedcursus van Robbert. Hij gaf aan dat een goede voorbereiding essentieel is. “Zorg ervoor dat je precies weet welke speler op welke positie speelt ,want dat geeft je heel veel houvast. En probeer natuurlijk ook zoveel mogelijk te weten te komen over die spelers. Verder zou ik aanraden om thuis veel te oefenen, voor de televisie of met playstation erbij.” Dat was natuurlijk de gouden tip, ook omdat Juul dát nou net het liefste doet! Dat moet dus goed gaan komen…

Vervolgens liepen we weer een aantal bekenden tegen het lijf. Allereerst gingen de jongens op de foto met analist en oud-PSV-er Arnold Bruggink. Daarna kwam presentator Twan van Peperstraten uit de schmink. Vervolgens verwelkomde Ronald de Boer de jongens en kreeg ook hij met een unicum te maken, want ook hij mocht als Ajacied de PSV-shirts van de jongens voorzien van een mooie handtekening. Tenslotte begroette ook Jan van Halst ons en hij liet ons zien hoe de beroemde Pierrot werkt.

Vele krabbels en foto’s verder was het tijd om aan te schuiven bij de officiële redactievergadering van Fox Sports International. Ben nam ons mee en stelde ons voor aan presentator Pascal Kamperman en het hele team. Iedereen nam plaats aan een grote vergadertafel. Het was een mooi gezicht, al die PSV-shirts aan tafel met op de achtergrond de Amsterdam Arena! Vergaderen in het hol van de leeuw… Aan het einde van de amusante vergadering had Ben alweer een volgende verrassing voor Juul in petto. Juul kreeg een mooie sporttas van Fox Sports met enkele leuke cadeaus, waaronder de officiële Eredivisie-bal. Het kon maar niet op!

We gingen weer terug naar boven om het laatste stukje van ‘De Tafel van Kees’ te bekijken onder het genot van een drankje. Direct na de uitzending was er nog maar eens een hoogtepunt. Niemand minder dan Ruud van Nistelrooy kwam bij Juul op bezoek. Hij had ook nog een heel speciaal cadeau voor hem meegenomen. Juul kreeg uit handen van zijn idool een PSV-shirt met rugnummer 7 MEMPHIS erop, zijn favoriete speler van het huidige PSV. Ook Hans van Breukelen liet zich zien en iedereen ging graag met de PSV-iconen op de foto! Wauw, wat was het gaaf! Hoeveel geluk kun je hebben op één dag?

Ruud en Hans waren amper vertrokken of Ben nam ons alweer mee, want de uitzending van Fox Sports International stond op punt van beginnen en Ben doet zelf de regie van dat programma. Juul mocht naast Ben plaatsnemen, zodat hij alles perfect kon zien. Het aftellen begon. 5, 4, 3, 2, 1 en daar was dan de schitterende intro van de hoofdwedstrijd die middag: Liverpool – Manchester City. Als een echte aanvoerder stuurde Ben al zijn mensen aan en het was duidelijk te zien, dat ook zij als team een echte topprestatie leveren. Het was geweldig om te zien hoe iedereen op elkaar ingespeeld was.

Tijdens de commercial gingen wij weer verder en was het tijd om te gaan lunchen. Er stonden heerlijke broodjes voor ons klaar en het was perfect om weer even bij te tanken. Na de lunch mochten we nog even live toekijken bij de uitzending van Fox Sports Eredivisie en konden we Twan van Peperstraten samen met de analisten Arnold Bruggink en Ronald de Boer aan het werk zien. Uiteraard werd van de gelegenheid nog gebruik gemaakt om achter de desk nog een keer op de foto te gaan. We namen afscheid van iedereen en liepen daarbij ook nog FC Robinstijn-ambassadrice Hélène Hendriks tegen het lijf. En natuurlijk wilden de jongens ook nog graag met Hélène op de foto.

We bedankten Ben voor zijn fantastische gastvrijheid, de indrukwekkende rondleiding en alle onvergetelijke momenten. Dit had werkelijk al onze verwachtingen overtroffen.

Sportief

De dag was echter nog niet voorbij… We reden vanuit Amsterdam direct door naar het Philips Stadion. Er stond immers ook nog een competitiekraker op het programma. Onderweg werd de accu weer opgeladen en werden vele foto’s en berichtjes gedeeld met familie en vrienden. In Eindhoven aangekomen werden eerst de kaartjes opgehaald om vervolgens de regiewagen van Fox Sports op te zoeken. Want Ben had ook nog even geregeld dat we daar even mee konden kijken. We werden gastvrij ontvangen door Arjan Hanekamp, die ons alles vertelde over hoe een live-uitzending bij en in het stadion gemaakt wordt. Welke camera’s waarvoor dienden en dat er zelfs een speciale cameraman tussen het publiek zat. Erg leuk om dat ook eens van dichtbij te kunnen zien!

Vervolgens gingen we naar de hoofdingang van het stadion, waar vele bekende mensen de entree binnenkwamen. Bondscoach Guus Hiddink, Danny Blind, Edwin van der Sar, maar ook Wilfred Genee, Frank Lammers en Pieter van de Hoogenband kwamen voorbij. Natuurlijk was ook PSV’er en FC Robinstijn-ambassadeur Stijn Schaars van de partij en Stijn nam uitgebreid de tijd voor Juul. Uiteraard werden er ook nu weer handtekeningen gezet en foto’s gemaakt. De spanning begon te stijgen want de wedstrijd zou over minder dan een kwartier gaan beginnen. Ook de derde FC Robinstijn-ambassadeur had nog even tijd voor Juul. Fox presentator Jan Joost van Gangelen, die eigenlijk druk aan het werk was en net klaar was met zijn interviews met Philip Cocu en Frank de Boer, bracht nog even een bezoekje. Het was een hele leuke ontmoeting en Jan Joost zag dat de jongens heel veel vertrouwen hadden in een overwinning voor PSV.

Daarna was het tijd voor Juul om de tribune op te gaan en de wedstrijd van het jaar te gaan bekijken. Maar wat jammer… Ondanks dat PSV sterker was dan Ajax, gingen de Amsterdammers er toch met de drie punten vandoor. En dat nog wel door toedoen van die andere FC Robinstijn-ambassadeur: Lasse Schöne! De jongens waren sportief en accepteerden het verlies als mannen. “PSV wordt toch wel kampioen!”, lachte Juul. En zo is het natuurlijk ook.

Zo kwam er een einde aan een heel lange, enerverende dag voor Juul en zijn familie! Maar wel eentje waar nog lang met het heel veel plezier aan teruggedacht zal worden. Wie weet zien we Juul over enkele jaren terug als commentator bij Fox Sports. Aan hem zal het niet liggen!

Deze onvergetelijke wensdag is mede mogelijk gemaakt door:

  • Ben Pieters, Endemol Care 4 Kids
  • Alle presentatoren, analisten, medewerkers en gasten van Fox Sports
  • Flynth Deurne
  • Van den Hurk Bedrijfswagens
  • Voetbalshop.nl
  • PSV in the Community
  • Onze ambassadeurs Jan Joost van Gangelen, Stijn Schaars en Helene Hendriks