Vrouwenteam VV Schoondijke-Breskens-Cadzand eerste Vriendenteam FC Robinstijn

Terug

Het is oktober 2020 en alle amateur-voetbalcompetities worden i.v.m. alle coronamaatregelen stilgelegd. Voorlopig kan er niet meer in wedstrijdverband gespeeld worden en daar waar de junioren nog wel mogen blijven trainen of onderlinge wedstrijdjes mogen spelen, geldt voor de seniorenteams dat alles stil komt te liggen. Een grote teleurstelling voor iedereen, die het spelletje zo lief heeft.

Dat gold uiteraard ook voor de meiden van het 1e Vrouwenelftal van VV Schoondijke-Breskens-Cadzand uit Zeeland. Maar de meiden waren vastbesloten om hun teleurstelling om te gaan zetten naar iets positiefs. Bovendien wilden ze graag sportief en gezond bezig zijn en in conditie blijven. De meiden kwamen daarom op het lumineuze idee om een hardloopactie op te gaan zetten. Twaalf weken lang zouden ze iedere week met alle speelsters en leiders gaan hardlopen voor een goed doel.

Geïnspireerd door OranjeLeeuwin Daniëlle van de Donk werd gekozen voor FC Robinstijn, van wie de international ambassadrice is. Via de steun van familie, vrienden en bekenden hoopten de meiden op deze manier een mooi geldbedrag bij elkaar te kunnen lopen. Er werd contact gelegd met FC Robinstijn en na een telefonische kennismaking was het enthousiasme groot. Want hoe mooi zou het zijn als we het opgehaalde bedrag zouden kunnen koppelen aan een concrete voetbalwens van een meisje binnen de club, die door haar ernstige ziekte wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Het werd de voetbalwens van Marte, toevallig ook groot fan van de Leeuwinnen én Van de Donk.

Vol inspiratie en enthousiasme begonnen de meiden aan hun gezamenlijke missie. Aan de hand van weekopdrachten werden telkens nieuwe doelen gesteld. “Loop met z’n allen de afstand van Cadzand naar Amsterdam. Loop 3x per week en stuur iedere keer een kaartje om iemand aan te moedigen.” Er was zelfs een wedstrijd tegen alle ouders om te kijken wie er de meeste kilometers konden lopen. De meiden wonnen uiteraard. Zo groeide iedere week het enthousiasme en de meiden werden steeds fanatieker. Steeds meer kwam het besef dat ze als team echt iets unieks aan het doen waren.

Hun missie werd ook steeds meer de missie van familie, vrienden, dorpsgenoten en andere mensen uit de omgeving. De steun uit de omgeving was dan ook ongekend mooi. Uiteindelijk volgde op oudjaarsdag een prachtig slot in de vorm van een estafette, waarbij de meiden elkaar in tweetallen afwisselden en door de hele streek liepen. Onderweg werden de meiden door vele bekenden en onbekenden aangemoedigd. Het ontvangst bij de laatste kilometers was grandioos en hoe mooi was het dat ook Marte zelf het team nog even kon komen aanmoedigen. Een hoogtepunt!

De finish werd bereikt en de meiden hadden zich op alle mogelijke manieren overtroffen. In totaal is er in 12 weken 4057 kilometer hardgelopen, in tijd ging het om 410 uur, 2 minuten en 18 seconden. Gemiddeld werd er 338 km per week gelopen. Er zijn 12 halve marathons gelopen en de langst gelopen afstand was 25,6 km. Niet alleen hadden ze een fantastische conditie opgebouwd, ook de teamspirit was zoals nooit tevoren.

Door alle corona-maatregelen duurden het helaas wat langer om de cheque in Zeeland in ontvangst te kunnen nemen, maar donderdag 6 mei was het eindelijk zover. Pieter van Bussel, oprichter en voorzitter van FC Robinstijn mocht in Schoondijke, in aanwezigheid van het hele team, een cheque van maar liefst € 4275,- in ontvangst nemen. Wat een gigantisch bedrag en wat ongelooflijk knap dat jullie dit met het hele team voor elkaar hebben gekregen.

En zoals het FC Robinstijn betaamt werden de meiden zelf natuurlijk ook in het zonnetje gezet. Want in een persoonlijke videoboodschap werd het hele team toegesproken door ambassadrice Van de Donk. Daniëlle bedankte de meiden en gaf aan dat ze ontzettend trots was op het hele team, dat ze een fantastische prestatie hebben geleverd en dat ze heel graag ook zelf een bijdrage wil gaan leveren aan de wens van Marte.

Tevens gaf ze aan dat ze het een enorme eer vond om het team van VV Schoondijke-Breskens-Cadzand Vrouwen 1 officieel te mogen verwelkomen als het eerste Vriendenteam van FC Robinstijn. Jullie zijn echte ambassadeurs voor onze stichting en we hopen dat jullie een enorme inspiratie zijn voor andere voetbalteams die zich wellicht ook als Vriendenteam aan FC Robinstijn willen gaan verbinden en zich willen gaan inzetten voor een mooie voetbalwens.

Meiden, nogmaals dank voor deze grandioze prestatie en inzet!